Veelgestelde vragen over woonverzekeringen

Veelgestelde vragen

Wat vergoedt een woonverzekering?

Een woonverzekering is een combinatie van een Ā opstalverzekering en inboedelverzekering. Een woonverzekering vergoedt dus schade aan je huis, maar ook schade en/of diefstal van je spullen in je huis.

 

Is glas standaard meeverzekerd bij een woonverzekering?

Glas is niet altijd standaard meeverzekerd bij een woonverzekering. Een glasverzekering is vaak een aanvullende module op de woonverzekering. Dit verschilt echter per verzekeraar. Onze woonverzekering vergelijkingstabel biedt inzicht bij welke verzekeraars dit standaard is inbegrepen. Ook krijg je direct inzicht in de premieverschillen op het gebied van de aanvullende glasverzekering.

 

Wat is het eigen risico bij een woonverzekering?

Het eigen risico bij een woonverzekering varieert sterk per verzekeraar. Het eigen risico varieert namelijk tussen de 0 en 500 euro. Via onze handige vergelijkingstabellen vergelijk je het minimale eigen risico dat iedere verzekeraar hanteert.

 

Wat is het verschil tussen een opstal en inboedelverzekering?

Een opstalverzekering biedt een dekking tegen schade aan de woning en alles wat nagelvast zit aan de woning zoals het dak, zonnepanelen en leidingen. Met een inboedelverzekering verzeker je de inboedel van je woning tegen schade en diefstal. De inboedel bestaat uit alle spullen in huis en in de tuin wat niet nagelvast zit en verplaatsbaar is zonder schade te veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan elektronische apparaten, meubelen, gordijnen en sieraden.

 

Is mijn huis verzekerd tijdens een verbouwing?

Een woonverzekering biedt een beperkte dekking tijdens de verbouwing van het huis. Je woning is gedurende de verbouwing verzekerd tegen schade die voortkomt uit brand, blikseminslag, ontploffing, storm en schade door vliegtuigen. Diefstal van je spullen worden enkel vergoed als er aantoonbare sporen zijn van inbraak. Voor bouwmaterialen geldt er bovendien een uitzondering. Tijden de verbouwing kunnen er kostbare bouwmaterialen in de woning liggen. De inboedelverzekering (welke onderdeel is van een woonverzekering) biedt geen dekking voor de diefstal van bouwmaterialen. Wil je deze bouwmaterialen toch verzekeren, dan dien je hiervoor een losse bouwverzekering af te sluiten.

 

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Op het moment dat je onderverzekerd bent wilt dat zeggen dat je voor een te laag bedrag verzekerd bent. Als je onderverzekerd bent, kan het dus zijn dat je niet het volledige schadebedrag vergoed krijgt. Bij garantie tegen onderverzekering garandeert de verzekeraar dat bij een schade het volledige schadebedrag zal worden vergoed.

 

Is mijn inboedel ook buitenshuis verzekerd?

Je inboedel, ofwel de spullen die zich in je woning bevinden zijn niet standaard buitenshuis verzekerd. Wel is hier een aanvullende module voor af te sluiten bij een woonverzekering. Dit wordt ook wel een kostbaarheden buitenshuis verzekering of kostbaarhedenverzekering genoemd door de verzekeraars.

 

Is een woonverzekering verplicht?

Een woonverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar wel zeer verstandig. Mocht je onverhoopt te maken krijgen met een schadegeval kunnen de kosten, die bijvoorbeeld voortkomen uit brand- of stormschade erg hoog oplopen. Bovendien wordt in de praktijk door vrijwel iedere hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht gesteld.

 

Ik heb een huurwoning. Heb ik dan ook een Opstalverzekering nodig?

Dit verschilt per situatie. Op het moment dat je een woning huurt en de woning niet verbouwt, hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar van de woning is hiervoor verantwoordelijk. Schade die ontstaat aan huis zoals brand en stormschade zijn dan ook voor rekening van de verhuurder. Heb je echter zelf verandering aangebracht aan de woning, zoals een nieuwe keuken of badkamer, dan valt eventuele schade aan deze zaken niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. Dit soort wijzigingen die je hebt aangebracht een huurwoning noemen wordt het huurdersbelang genoemd. Wil je de nieuwe keuken of badkamer toch verzekeren? Dan kun je deze onderdelen van de opstal verzekeren via een inboedelverzekering.