Zonnepanelen verzekering

Wil jij binnenkort zonnepanelen laten aanbrengen op je woning? Het laten plaatsen van zonnepanelen is op het eerste gezicht een kostbare investering. De investering verdient zich echter, in theorie, op termijn dik terug. In de praktijk komen er echter verschillende variabelen te pas die de investering mogelijk onsuccesvol maken. Hierbij worden onvoorziene omstandigheden bedoeld, zoals schadegevallen. Je doet er dus verstandig aan om de zonnepanelen te verzekeren, want stel dat de zonnepanelen kapot gaan door weeromstandigheden; valt de schade dan onder eerder afgesloten verzekeringen of moet je een losse zonnepanelen verzekering afsluiten?

Waar valt een zonnepanelen verzekering onder?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering valt alles in- en om het huishouden wat niet te verhuizen is (onroerende goederen). Enkele voorbeelden hiervan zijn: schuren, leidingen en sanitair. Meeste opstalverzekeringen hebben de dekking voor zonnepanelen al  inbegrepen. Bij enkele wordt de optie tot verzekeringen van zonnepanelen wel aangeboden, maar dit zit niet automatisch inbegrepen. Op de pagina opstalverzekering vergelijken kun je een opstalverzekering vinden die aansluit op jouw wensen.

Zonnepanelen belastingdienst

De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft en gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt specifiek voor zonnepanelen die geïnstalleerd worden op woningen of bijgebouwen, zoals een schuur. Particulieren zijn niet langer verplicht om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Deze maatregel vermindert de administratieve lasten voor zowel particulieren als de Belastingdienst. Bovendien hoopt de overheid dat deze verlaging van de btw particulieren zal aanmoedigen om zonnepanelen aan te schaffen.

Subsidie zonnepanelen

Er bestaat al sinds 2013 geen echte subsidie meer voor zonnepanelen. Tot 2013 konden alle particulieren €650,- na aanschaf van hun zonnepanelen door de subsidie terugkrijgen.

Ook is per 1 januari 2023 de btw regeling aangepast, eerst was het mogelijk om de btw op de aankoopprijs met terugwerkende kracht terug te krijgen. Maar dit is nu niet meer nodig, je betaalt nu namelijk 0% btw op de aanschaf van zonnepanelen en hoeft dus geen moeite te doen om dit bedrag terug te vragen aan de belastingdienst.

Daarnaast is het mogelijk om door zonnepanelen opgeleverde stroom te salderen. Dit houdt in dat je het energieverbruik in de winter compenseert met de energieverbruik in de zomer. De energie mag dan voor dezelfde prijs worden verrekend als dat je ervoor zou betalen. Deze salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

Let op!: de afbouwing van de salderingsregeling is momenteel nog een voorstel en kan dus nog veranderen.

Zonnepanelen brandverzekering

Het hebben van zonnepanelen verhoogd het risico op brand met gemiddeld genomen 0,01%. Een gebrekkige installatie van zonnepanelen is vaak de hoofdreden van brand. Om brand te voorkomen doe je er verstandig aan de zonnepanelen regelmatig te laten controleren.

De meeste woonverzekeringen bestaan niet uit aparte brandverzekeringen. De verzekeraars hebben een brandverzekering voor de zonnepanelen vaak al in hun pakketten genomen. Waardoor het (vaak) niet nodig is om een aparte zonnepanelen brandverzekering af te sluiten. Wil jij een nieuwe woonverzekering af sluiten? Op de volgende pagina kan je woonverzekeringen vergelijken.

 

 

5/5 - (5 stemmen)