Zonnepanelen verzekering

Wil jij binnenkort zonnepanelen laten aanbrengen op je woning? Het laten plaatsen van zonnepanelen is op het eerste gezicht een kostbare investering. De investering verdient zich echter, in theorie, op termijn dik terug. In de praktijk komen er echter verschillende variabelen te pas die de investering mogelijk onsuccesvol maken. Hierbij worden onvoorziene omstandigheden bedoeld, zoals schadegevallen. Je doet er dus verstandig aan om de zonnepanelen te verzekeren, want stel dat de zonnepanelen kapot gaan door weeromstandigheden; valt de schade dan onder eerder afgesloten verzekeringen of moet je een losse zonnepanelen verzekering afsluiten?

Waar valt een zonnepanelen verzekering onder?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering valt alles in- en om het huishouden wat niet te verhuizen is (onroerende goederen). Enkele voorbeelden hiervan zijn: schuren, leidingen en sanitair. Meeste opstalverzekeringen hebben de dekking voor zonnepanelen al  inbegrepen. Bij enkele wordt de optie tot verzekeringen van zonnepanelen wel aangeboden, maar dit zit niet automatisch inbegrepen. Op de pagina opstalverzekering vergelijken kun je een opstalverzekering vinden die aansluit op jouw wensen.

Zonnepanelen belastingdienst

Als particulier is het mogelijk om btw teruggave te ontvangen voor je zonnepanelen. Voordat je belasting kan terugvragen van de belastingdienst moet je aan drie voorwaarden voldoen:

  • Stroom leveren aan je leveranciers;
  • Naam staat op de factuur van de zonnepanelen en energiebedrijf;
  • Vraag binnen 6 maanden de btw terug van de investering in zonnepanelen.

Om de btw van de zonnepanelen terug te vragen, doe je er verstandig aan om een kijkje te nemen op de website van de Belastingdienst. Daar staat uitvoerig beschreven hoe je de btw van de zonnepanelen terug kan vragen voor zowel particulier als ondernemer.

Subsidie zonnepanelen

Er bestaat al sinds 2013 geen echte subsidie meer voor zonnepanelen. Tot 2013 konden alle particulieren €650,- na aanschaf van hun zonnepanelen door de subsidie terugkrijgen. Particulieren kunnen hedendaags nog wel gebruik maken van de aantrekkelijke zonnepanelen btw regeling. Met deze regeling kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen.

Daarnaast is het mogelijk om door zonnepanelen opgeleverde stroom te salderen. Dit houdt in dat je het energieverbruik in de winter compenseert met de energieverbruik in de zomer. De energie mag dan voor dezelfde prijs worden verrekend als dat je ervoor zou betalen. Deze salderingsregeling geldt tot 2023. Vanaf 2023 mogen de zonnepanelen ieder jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor. In 2031 mag er dus niet meer worden gesaldeerd.

Zonnepanelen brandverzekering

Het hebben van zonnepanelen verhoogd het risico op brand met gemiddeld genomen 0,01%. Een gebrekkige installatie van zonnepanelen is vaak de hoofdreden van brand. Om brand te voorkomen doe je er verstandig aan de zonnepanelen regelmatig te laten controleren.

De meeste woonverzekeringen bestaan niet uit aparte brandverzekeringen. De verzekeraars hebben een brandverzekering voor de zonnepanelen vaak al in hun pakketten genomen. Waardoor het (vaak) niet nodig is om een aparte zonnepanelen brandverzekering af te sluiten. Wil jij een nieuwe woonverzekering af sluiten? Op de volgende pagina kan je woonverzekeringen vergelijken.

 

 

5/5 - (2 stemmen)