Via onderstaande vergelijkingsmodule kun je simpel en snel opstalverzekeringen vergelijken. Met een opstalverzekering is je huis en de spullen die vastzitten in en aan het huis verzekerd tegen schade. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Selecteer je huidige gezinssituatie en vergelijk alle verzekeraars op premie én inhoud.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De premies zijn berekend op basis van de volgende kenmerken:
Locatie: Breda, 4818 ES, Geboortedatum: 01-01-1990, netto inkomen circa € 2.000
Getoonde premies zijn inclusief assurantiebelasting (21%) en exclusief eenmalige poliskosten.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De premies zijn berekend op basis van de volgende kenmerken:
Locatie: Breda, 4818 ES, Geboortedatum: 01-01-1990, netto inkomen circa € 2.000
Getoonde premies zijn inclusief assurantiebelasting (21%) en exclusief eenmalige poliskosten.
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering biedt dekking voor jouw woonhuis en alle vaste onderdelen ervan tegen schade veroorzaakt door onvoorziene gebeurtenissen. Dit kan bijvoorbeeld schade aan je huis zijn door brand, inbraak of storm. Als de oorzaak van de schade gedekt is, vergoedt de opstalverzekering de kosten voor reparatie. Dit beschermt je tegen onverwachte hoge kosten. Dat is wel zo fijn.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en inboedelverzekering?
Een opstalverzekering dekt schade aan de fysieke structuur van de woning en alles wat hieraan vast zit. Dit gaat dus over muren, daken, vloeren,zonnepanelen, ingebouwde keukens, badkamers en vaak ook schuren en hekken. Schades die vaak verhaald worden via de opstalverzekering zijn stormen of brand. Een brandverzekering of zonnepanelenverzekering is dus onderdeel van een opstalverzekering. Alles wat los in jouw huis staat, zoals meubels, elektronica, kleding en persoonlijke bezittingen, wordt vergoed door de inboedelverzekering. Vaak ontstaat deze schade door brand, diefstal of vandalisme.
Kosten opstalverzekering
De kosten worden uitgedrukt in een maandelijkse premie die je betaalt. Deze premie is sterk afhankelijk van verschillende kenmerken in jouw situatie. Deze kenmerken zijn bepalend voor jouw premiehoogte:
Soort woning
Een rijtjeshuis is goedkoper om te maken dan een vrijstaande woning. Alle woningen worden namelijk tegen elkaar aan en er zijn minder muren, waardoor je dus ook minder buitenmuren hebt dan bij een vrijstaande woning.
Materiaal woning
Het materiaal van je woning is een belangrijke factor. Een woning kan bestaan uit steen, hout of misschien zelfs riet. Als jouw huis van hout gebouwd is zullen de kosten hoger zijn dan een huis dat gebouwd is van baksteen.
Herbouwwaarde
Het herbouwen van je huis gebeurt aan de hand van een herbouwwaardemeter welke in het algemeen is vastgesteld door het verbond van verzekeraars. Deze maakt gebruik van de volgende factoren:
- Bepaling type woning: Dit is het soort woning wat je hebt en kan dus een rijtjeswoning, 2/1 kapwoning of vrijstaande woning zijn.
- Soort dak en constructie: Hoe is je dak precies opgebouwd? Heb je een normale kap, een plat dak of misschien een bijzonder dak?
- Soort gevel: Wat voor soort gevel zit er in je huis?
- De afbouw en afwerking: Is er een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer?
Woonplaats
Jouw woonplaats is ook een belangrijke factor. Woon je namelijk een regio met veel problemen zoals lekkages na oplevering of niet goed doordacht gevelmetselwerk, dan zal dit de premie beïnvloeden. Een oud huis midden in Amsterdam zal dus hoger uitvallen dan een nieuwbouw woning in een buitengebied.
Gekozen dekking en eigen risico
Bij het kiezen van een opstalverzekering zijn zowel de dekking als het eigen risico belangrijk. De kosten en omvang van de dekking variëren per verzekeraar, waarbij een basisdekking vaak goedkoper is, maar soms minder dekt dan een duurdere variant. Ook het eigen risico speelt een rol, een standaard eigen risico is gebruikelijk, maar soms kun je kiezen voor een hoger eigen risico om de premie te verlagen. Het is van belang om de voorwaarden en kosten van verschillende verzekeringen te vergelijken om de beste keuze voor jouw situatie te maken.
Verschillende soorten dekking opstalverzekering
Je hebt bij verzekeraars vaak een basisdekking of allrisk dekking. De verschillende soorten dekking zullen we hieronder kort benoemen:
Basisdekking
- Brandschade
- Waterschade
- Stormschade
- Omvallende bomen
- Diefstal
- Inbraak
- Vandalisme
Allriskdekking
- Alle bovenstaande elementen
- Schade door eigen schuld
Is een opstalverzekering verplicht?
Nee, een opstalverzekering is niet verplicht. Echter is het wel vaak zo dat hypotheekverstrekkers dit als vereisten hebben zodra je bij hun een hypotheek af wil sluiten. Voor huurders is het vaak zo dat de verhuurder dit geregeld heeft, maar het blijft altijd belangrijk om even na te vragen aangezien jij verantwoordelijk bent.