Camera verzekering

Ben jij een fotograaf, hobbyist of maak je gewoon graag veel foto’s en video’s? Vaak komt er een flinke investering kijken bij de aanschaf van een camera. Een camera verzekering is daarom geen overbodige luxe. Je kunt jouw camera verzekeren zowel thuis als buitenshuis. Je verzekert jouw camera met een inboedelverzekering of een zogeheten aanvullende buitenshuisdekking. 

Camera verzekeren met inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert je inboedel. Alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen als je gaat verhuizen valt onder je inboedel. Hieronder valt dus ook een telefoon, fiets en camera. Een inboedelverzekering beschermt je persoonlijk bezittingen tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals diefstal, brand, waterschade en andere vormen van verlies of beschadiging. Je kunt bij ons een inboedelverzekering vergelijken om ervoor te zorgen dat deze precies aansluit op jouw situatie.

Buitenshuisdekking afsluiten voor camera

Met deze aanvulling op je normale inboedelverzekering ben je verzekerd voor alle schade die buitenshuis plaatsvindt. Een buitenshuisdekking zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen diefstal en beschadiging van persoonlijke eigendommen zoals bijvoorbeeld je camera. Let er wel op dat niet elke soort schade vergoed wordt bij beide verzekeringen. Check hiervoor altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Losse camera verzekering afsluiten

Er zijn ook een aantal verzekeraars die het mogelijk maken om een losse camera verzekering af te sluiten. Je vraagt je nu vast af wat zo’n aparte verzekering kost per maand? We hebben voor jullie een premie berekening gemaakt bij Nowinsure. Als je eigenaar bent van een Canon R6 II camera, met een aankoopwaarde van €2929. Bij het kiezen van een verzekering met een eigen risico van €75 en inclusief diefstaldekking, zou de maandelijkse premie €13,99 bedragen.

Benieuwd wat het kost om jouw camera te verzekeren bij Nowinsure? Bereken dan nu jouw premie hier.

Stel dat je een nieuwe camera gekocht heb van het merk Canon en je hebt €1.500,- betaalt. In deze tabel staan alle aanbieders die een aparte verzekering aanbieden voor camera’s.

Eenmalige prijs 2 jaarEenmalige prijs 1 jaar2 jaar (diefstaldekking)1 jaar (diefstaldekking)
Simplesurance Logo€199,95€114,95€269,95€154,95Bereken premie

Veelgestelde vragen

Voor wat is mijn camera allemaal verzekerd?

Er zijn verschillende soorten dekking voor een camera en dit verschilt ook vaak per verzekeraar. Hieronder benoemen we de schades die niet worden vergoed door de verzekeraar:

  • Schade aangericht door terrorisme
  • Schade aangericht met opzet of door onvoldoende onderhoud
  • Schade door bouwfouten
  • Schade door extreem natuurgeweld, als bijvoorbeeld een aardbeving of tsunami
  • Schade veroorzaakt bij regen door openstaande ramen en/of deuren

Hoewel een inboedelverzekering veel bescherming biedt, zijn er grenzen aan wat gedekt wordt. Neem bijvoorbeeld een geval waarin door een hevige storm een raam breekt en de regen binnenstroomt, waardoor je camera waterschade oploopt. Als je raam open stond tijdens de storm, zou deze schade niet worden vergoed omdat dit wordt gezien als nalatigheid. 

Schade die opzettelijk is veroorzaakt of het gevolg is van slecht onderhoud valt ook buiten de dekking. Evenmin dekt een standaardpolis de schade door uitzonderlijke natuurkrachten, zoals een aardbeving, of schade als gevolg van terroristische acties. Het is daarom belangrijk om de kleine lettertjes van je polis goed te lezen, zodat je weet wanneer je wel en niet op je verzekering kunt rekenen.

Wat krijg ik terug als mijn camera gestolen is?

Als jouw camera binnenshuis gestolen wordt krijg je vaak tot een maximaal bedrag vergoedt. Bij Centraal Beheer is dit bijvoorbeeld tot maximaal €35.000,-. Dit geldt ook voor brand, storm of lekkage. Let er wel op dat dit bedrag afhankelijk is van de verzekeraar waar jij een inboedelverzekering afsluit. Alle actuele dekking kun je checken via onze pagina inboedelverzekering vergelijken.

Als jouw camera buitenshuis gestolen wordt, hangt dit ervan af of je een buitenshuisverzekering hebt afgesloten. Veel verzekeraars gebruiken in het geval van de buitenshuisdekking een lager verzekerd bedrag. Dat varieert van maximaal €2500 tot €200.000,-.

Wat krijg ik terug als mijn camera reparatie nodig heeft door schade?

Wanneer de kosten lager zijn dan de dagwaarde van jouw camera, worden de reparatiekosten betaald. Bij hogere kosten dan de dagwaarde, wordt enkel de dagwaarde betaald.

Wat als ik mijn camera per ongeluk heb laten vallen?

Dit is vervelend en kan weleens gebeuren. Gelukkig ben je met een inboedelverzekering verzekerd voor val- en stootschade. Het is belangrijk om in acht te nemen dat dit enkel binnenshuis is met een normale inboedelverzekering. Enkel met een aanvullende buitenshuisverzekering is de val- en stootschade ook buitenshuis gedekt. Let er wel op dat dit per verzekeraar kan verschillen en check dus altijd je polisvoorwaarden. 

Hoe zit het met professionele apparatuur?

Wij raden je dan aan om een aparte camera verzekering af te sluiten. Deze verzekeringen bieden vaak de mogelijkheid om voor een hoger bedrag te verzekeren, dan een normale inboedelverzekering. 

5/5 - (1 stemmen)