Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

Brandmelders verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders te hebben op iedere verdieping van een zowel een koop- als huurwoning. Dit houdt in dat er op iedere verdieping minstens één rookmelder moet hangen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete of problemen met je woonverzekeraar.

Waarom worden rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht?

Als gevolg van woningbrand overleden er afgelopen jaren gemiddeld 31 mensen per jaar. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het risico op dodelijke slachtoffers bij een brand daalt door het gebruik van rookmelders. Zaak voor de overheid om rookmelders te verplichten per 1 juli. Dit voor de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen. De meeste slachtoffers vallen bij brand, doordat rook wordt ingeademd. Dit gebeurt meestal in de nacht wanneer je slaapt en niks ruikt. Het doel van deze maatregel is dan ook minder slachtoffers en ernstig letsel voorkomen.

Functie rookmelder

Rookmelders vangen signalen op wanneer er brand uitbreekt, tenzij de batterij en het apparaat zelf goed werken. De rookmelder geeft een alarmerend geluid wanneer deze signalen worden opgevangen. Het geluid zorgt ervoor dat je wakker wordt. Je gehoorzintuig werkt namelijk in tegenstelling tot je ruikzintuig wel goed in de nacht.

Aan welke eisen moet de brandmelder voldoen?

De beste plek voor je rookmelder

Een rookmelder is verplicht op elke woonetage. Een enkele rookmelder is in de meeste woningen niet voldoende. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders te hebben in zowel huur- als koopwoningen. Wanneer je een zolder hebt , maar deze niet gebruikt als verblijfsfunctie dan is het niet verplicht om een rookmelder op te hangen. Een voorbeeld van een zolder zonder verblijfsfunctie is een etage waar geen vaste trap naar toe is. Is er een dichte ruimte in het huis waar een vluchtroute doorheen loopt? Dan is het verplicht daar een rookmelder op te hangen. Bijvoorbeeld een gesloten gang die dient als vluchtroute naar de verdieping erboven.

Kwaliteit

Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. Volgens het bouwbesluit moeten deze op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten. Voor bestaande woningen geldt dit niet. Een brandmelder op batterijen voldoet al aan de wet.

Wanneer je een rookmelder aanschaft is het belangrijk dat die aan de eisen voldoet volgens de Nederlandse wetgeving. Let erop dat je een rookmelder koopt met certificaat. Een rookmelder op batterijen moet een EN 14604 certificaat hebben. Koop je een brandmelder op netstroom, dan geldt een NEN 2555 certificaat. De certificaten geven je de garantie dat de rookmelder een goed signaal geeft, de rook op tijd bemerkt en makkelijk te plaatsen is.

Er zijn rookmelders te koop op batterijen die ongeveer 10 jaar mee gaan. Dit voorkomt dat je ieder jaar de batterijen moet vervangen en het mogelijk vergeet. Ook bestaan er rookmelders die je kunt koppelen. Alle rookmelders in het huis alarmeren dan wanneer er brand uitbreekt. Kan je goed overweg met je buren? Dan is het ook mogelijk om de rookmelders met de buren te koppelen. Woon je in een huurwoning? Dan is in eerste plaats de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders. Als huurder of gebruiker van de woning dien je er wel voor te zorgen dat de rookmelders werken. Mocht er bijvoorbeeld een batterij leeg zijn dan ben je als huurder verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen.

Verplichting rookmelder een gevolg voor je woonverzekering?

Ondank de verplichting van de rookmelders heeft het nu nog geen gevolgen voor de dekking van je woonverzekering. Je blijft goed verzekerd voor schade aan je woning én schade aan de spullen in je huis. Verzekeraars zijn wel aan het kijken of ze hier in de toekomst maatregelen voor gaan treffen. Het is dus mogelijk dat de regelgeving in de toekomst verandert. Wil je gedekt zijn voor schade aan je woning én schade aan de spullen in je huis? Bekijk dan op de volgende pagina onze vergelijkingstabel om de beste woonverzekering te vergelijken.

Overzicht beste rookmelders

Als huiseigenaar ven je zelf verantwoordelijk voor het ophangen van  rookmelders. Bespaar niet op rookmelders. De kwaliteit is erg belangrijk. De volgende rookmelders komen het beste uit onze test:

Google Nest Protect – Slimme rook- en koolmonoxidemelder – Met batterij

 

 Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder - Met batterij

De Google Nest Protect  is volledig nieuw ontworpen. Deze slimme rookmelder vangt signalen van brandend vuur en koolmonoxide snel op. De Nest Protect alarmeert met een heldere stem wat er aan de hand is. Daarnaast is de Nest Protect bedienbaar met je telefoon. In geval van nood ontvang je een melding op je telefoon.

Voordelen van de Google Nest Protect:

 • Bedienbaar met mobiele telefoon
 • Beschermt tot wel 10 jaar
 • Beschikt over een camera
 • Is gerectificeerd conform de Nederlandse wetgeving

Bekijk Google Nest Protect

Alecto SA-18 5-PACK – Rookmelder

 

 Alecto SA-18 5-PACK - Rookmelder met time-out knop - Voldoet aan Europese norm EN14604 - 10 jaar sensor - 5 stuks

De Alecto brandmelder voldoet aan de Europese norm en is verkrijgbaar voor een goede prijs. Wanneer de rookmelder is geïnstalleerd waarschuwt de rookmelder met een luid geluidssignaal iedereen in huis bij brand. De set goedkope rookmelders is niet duur, maar heeft toch alle kwaliteiten die je zoekt.

Voordelen van de Alecto SA-18 5-PACK:

 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Set van 5 rookmelders
 • Snelle waarschuwing bij rook en brand
 • Is gerectificeerd conform de Nederlandse wetgeving

Bekijk Alecto SA-18

 

KlikAanKlikUit – Draadloze Rookmelder – ZSDR-850

 

KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850

De KlikAanKlikUit draadloze rookmelder is een slimme rookdetector. De melder beschikt over een foutloze werking met lage kans op vals alarm. Ook geeft de brandmelder een waarschuwingssignaal wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Zo zorg je ervoor dat je huis altijd goed beveiligd is. De brandmelder zorgt voor een veilig gevoel binnenshuis.  

Voordelen van de KlikAanKlikUit – Draadloze Rookmelder – ZSDR-850

 • Eenvoudig te installeren
 • Ontvang meldingen op je mobiele telefoon
 • Duidelijke alarmering bij rook en brand
 • Is gerectificeerd conform de Nederlandse wetgeving

Bekijk KlikAanKlikUit Draadloze Rookmelder

 

5/5 - (2 stemmen)