Opstalverzekering hoger door stijgende woningprijzen ?

Opstalverzekering hoger door stijgende woningprijzen

Zijn de stijgende woningprijzen van invloed op de opstalverzekering ?
In dit artikel staan de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de opstalverzekering in verband met de stijgende woningprijzen.

Woningprijzen en opstalverzekering

Het stijgen van de woningprijzen heeft geen directe gevolgen voor de opstalverzekering. De woningprijzen staan namelijk los van de herbouwwaarde van de woning. Doordat woningprijzen op meer gebaseerd zijn dan alleen de woning is dit niet te vergelijken. Het perceel, de locatie, persoonlijke voorkeur en veel meer factoren zijn van invloed op de huisprijzen. De herbouwwaarde van de woning, mocht deze helemaal afbranden, staat hier los van. De herbouwwaarde neemt bijvoorbeeld bouwkosten, apparatuur en grondstofkosten met zich mee.

Huizenprijzen indirect van invloed op de herbouwwaarde?

Ook al staan de huizenprijzen los van de herbouwwaarde, wil dat niet zeggen dat ze geen invloed op elkaar hebben. Een indirect gevolg van de enorm hoge huizenprijzen is dat er meer gebouwd moet worden om de vraag aan te kunnen. Zo moet de overheid zorgen voor betaalbaar en beschikbaar wonen voor iedereen. Het extra bouwen zorgt voor hogere grondstofprijzen en bouwkosten. Zo is het mogelijk dat de opstal premie toch omhoog gaat. Voor extra zekerheid is het altijd verstandig om naar de herbouwwaardemeter te kijken. De herbouwwaardemeter geeft een indicatie die vaak van invloed is op de premie. Deze indicator was jaren lang erg laag of soms negatief tot een paar jaar geleden. Toen kwam deze indicator boven de inflatiewaarde. Wil je niet teveel betalen voor je opstal verzekering ? Vergelijk dan vrijblijvend je opstalverzekering voor de beste premies.

Herbouwwaarde aanpassen voor zonnepanelen ?

Het laten plaatsen van zonnepanelen kan een goed idee zijn om de stijgende kosten van elektriciteit tegen te gaan. Het plaatsen van de zonnepanelen kan de herbouwwaarde van de woning wel verhogen. Als de zonnepanelen nagelvast aan de woning zijn bevestigd valt dit onder de opstalverzekering. Om te zorgen dat je niet onderverzekerd ben is het belangrijk dit aan te geven of te raadplegen bij de verzekeraar.