Woonverzekering en duurzaamheid

Man die zonnepaneel installeert ter illustratie

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de tijd waarin we nu leven. Het verduurzamen van je huis levert vaak lagere kosten op voor de energierekening. Zeker met de huidige energieprijzen is dat fijn. Maar het vraagt wel een investering. Gelukkig zijn er wel subsidies die wat kosten weg zouden kunnen nemen.

Woonverzekering

Met een woonverzekering ben je gedekt voor schade aan je woning én schade aan de spullen in je huis. Een woonverzekering is dus een combinatie van een opstalverzekering (alleen je huis) en inboedelverzekering (alleen je spullen).

Hoe?

Er zijn verschillende opties om ervoor te zorgen dat je huis duurzamer wordt. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  1. Het aanschaffen van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. In een matig geïsoleerde hoekwoning bespaar je dan ongeveer 650 euro per jaar. Vanaf 2026 wordt het zelfs verplicht om een hybride waterpomp, of een variant daarvan, aan te schaffen wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is.
  2. Naden en kieren isoleren. Dit kan door tocht strips en kit te gebruiken. Het energiewinnen start hierbij meteen en de kosten van deze optie zijn laag.
  3. Deze optie duurt wat langer om terug te verdienen. Je kan spouwmuurisolatie door een deskundige laten aanbrengen. De terugverdientijd hiervan is 3 tot 4 jaar.
  4. Dan heb je ook nog glasisolatie wat zowel een besparing oplevert als een verbeterd wooncomfort.

Dit zijn natuurlijk niet de enige opties die er bestaan. Je kan bijvoorbeeld ook kozijnen vervangen en nieuwe apparaten kiezen die energiezuiniger zijn. Ook zonder investeringen te doen kan je veel besparen op je energie door slim om te gaan met huishoudelijke apparaten. Vergelijk hier je woonverzekering.

Subsidie voor het verduurzamen van je huis

De meeste aanpassingen om je huis duurzamer te maken vergen investeringen. Dit kan soms best hoog oplopen. Het is soms mogelijk om hiervoor een subsidie te krijgen van de overheid.

Zowel rijk, provincie en gemeente bieden subsidies en leningen met gunstige voorwaarden aan op het moment dat je gaat verduurzamen.

Ook geven sommige banken een duurzaamheidkorting op de hypotheek bij een geregistreerd energielabel A of hoger.

Investering terugverdienen

Niet elke aanpassing heeft dezelfde tijd om terug te verdienen. Voordat je begint is het wel verstandig om uit te zoeken hoelang het duurt voordat je uit de kosten bent. Bij een spouwmuurisolatie duurt het bijvoorbeeld 3 tot 4 jaar en de terugverdientijd van een warmtepomp is 5 tot 10 jaar.

Vraag jezelf dus af welke investeringen/aanpassingen voor jou mogelijk zijn. En niet heel onbelangrijk, hoelang je in je huidige woning blijft.

Voor huurders

Huur je een huis? Vraag dan aan de verhuurder welke verduurzamingen ze gaan oppakken. De overheid heeft afspraken gemaakt met verhuurders. Zo mogen woningcorporaties geen huizen meet verhuren met energielabel E, F en G vanaf 2030.

Veel succes met verduurzamen!