Woningprijzen blijven naar verwachting stijgen

stijging woningprijs

Het afgelopen jaar zijn de woningprijzen ontzettend toegenomen en naar verwachting zullen deze prijzen de komende tijd blijven toenemen. Inmiddels kost een koophuis gemiddeld 410.000 euro en voor een nieuwbouwhuis betaal je gemiddeld 455.000 euro. Dit is zo’n 18,5 procent duurder in vergelijking met een jaar geleden.  In dit artikel lees je alles over de oorzaak van deze prijsstijging en over de verwachtingen van 2022.

Een groot woningtekort

Momenteel is er in Nederland een woningtekort van ruim 300.000 woningen. Omdat er een tekort is aan woningen, stijgen automatisch de prijzen. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning blijven tegen elkaar opbieden. Op deze manier worden woningen voor een hoge prijs gekocht én verkocht. Niet iedereen is in staat om een simpel huis voor ruim 400.000 euro te kopen. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen uitkomen bij de ‘goedkopere’ huizen. De vraag naar goedkopere huizen is een stuk groter dan het aanbod hiervan. Om het grote woningtekort te verminderen worden er veel nieuwe koopwoningen gebouwd. Dit zal echter weinig invloed hebben op de prijsontwikkeling.

Historisch lage hypotheekrente

Ondanks de hoge woningprijzen is het kopen van een huis nog steeds aantrekkelijker dan een huis huren. De maandlasten van een koophuis zijn namelijk nog nooit zó laag geweest. Daarnaast is het huren van een huis de laatste tijd ook steeds duurder geworden. De lage maandlasten bij een koophuis zorgen ervoor dat er meer geleend kan worden voor de aankoop van een huis. Mensen hebben dus méér geld beschikbaar voor het kopen van een huis.

Afname woningtransacties

In het derde kwartaal van 2021 werden er ongeveer 53.000 woningtransacties geconstateerd door het kadaster. In vergelijking met het derde kwartaal van 2020 is dit 13,4 procent minder. Vooral in het tweede deel van 2021 nam de hoeveelheid verkochte én gekochte huizen af.

Verwachting woningprijzen 2022

Volgens verschillende economische bureaus zullen de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen. Zij verwachten dat deze prijzen het komende jaar tussen de 5% en 12% zullen stijgen. In 2021 was dit een stijging van maar liefst 14%. Daarmee vergeleken kun je stellen dat de woningprijzen in 2022 naar verwachting iets minder hard zullen stijgen.

Woning verzekeren

Ben jij één van de gelukkige die in deze moeilijke tijd toch een woning heeft weten te bemachtigen? Let er dan op dat je jouw woning goed verzekerd. Het is verstandig om voor jouw woning een woonverzekering af te sluiten. Met een woonverzekering ben je verzekerd voor schade aan je woning én schade aan de spullen in je huis. Een woonverzekering kun je afsluiten bij verschillende verzekeraars. Tussen deze verzekeraars zit er verschil in voorwaarden, dekking en premie. Om een woonverzekering af te sluiten die goed bij jou past, kun je hier alle woonverzekeringen vergelijken.