Wat is er anders bij een huis kopen in 2024

Wat is er anders bij een huis kopen in 2024

Wat is er anders bij een huis kopen in 2024? Dat is een vraag die veel Nederlanders zichzelf stellen. Het maakt niet uit of je nu op het punt staat je eerste woning te kopen of op zoek bent naar de volgende woning. Het is essentieel om je grondig te verdiepen in de verschillende nieuwe ontwikkelingen. We zullen alvast verklappen: de meeste veranderingen zijn positief!

Hier de grootste veranderingen van 2024

Afschaffing Jubelton

Tot 2023 is het mogelijk geweest om maximaal €106.671 belastingvrij te schenken voor de aankoop van een huis. Deze regeling werd Jubelton genoemd en was voor veel ouders vaak de methode om hun financieel te ondersteunen bij het kopen van een woning.

Vorig jaar is deze regeling al sterk ingeperkt tot €27.231 en vanaf 1 januari 2024 is deze regeling volledig komen te vervallen. Je kunt nu enkel nog gebruik maken van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling voor kinderen in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar gehandhaafd.

Hoe beïnvloedt dit de huizenprijzen? In eerste instantie was het doel van deze schenking om jongeren te helpen bij het verminderen van hun schuldenlast. Echter, recentelijk werd het steeds vaker ingezet als middel om hogere biedingen op huizen mogelijk te maken.

Aanpassing Hypotheekrenteaftrek

Voor inkomens die in 2024 boven de €75.518 uitkomen, wordt de aftrekbaarheid van hypotheekrente beïnvloed door een aanpassing in het tarief van de hoogste inkomensschijf. Dit tarief is voor 2024 vastgesteld op 12,53%. Als gevolg daarvan is de maximale aftrekbaarheid van hypotheekrente in deze schijf teruggeschroefd naar 36,97%, een lichte daling ten opzichte van de 36,93% van het voorgaande jaar. 

Ondanks dat deze wijziging in de aftrekbaarheid subtiel is, kan het, afhankelijk van het specifieke inkomen, toch merkbare effecten hebben. Mocht je in de onderste belastingschijf vallen, blijven de regels omtrent hypotheekrenteaftrek ongewijzigd.

Duurzame woningen gestimuleerd

Steeds meer kopers plaatsen duurzaamheid hoog op de lijst bij het zoeken naar een woning, en vanaf 2024 wordt deze prioriteit beloond. Woningen met een hoog energielabel (A++++) kunnen rekenen op een verhoging van de hypotheek met maximaal €50.000. Tegelijkertijd stimuleert de nieuwe regelgeving het verduurzamen van minder energie-efficiënte huizen, door meer hypotheekruimte te bieden voor verbeteringen, waarbij het extra leenbedrag toeneemt naarmate het energielabel lager is.

Energielabel woningExtra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of GExtra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen
E,F,G€ 0€ 20.000
C,D€ 5.000€ 15.000
A, B€ 10.000€ 10.000
A+, A++€ 20.000€ 10.000
A+++€ 30.000€ 10.000
A++++€ 40.000€ 0
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar€ 50.000€ 0

Bron: Rijksoverheid

Verhoging NHG-grens

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt bescherming bij onverwachte financiële tegenslagen door het verschil aan de bank te betalen als de verkoopopbrengst van een huis de hypotheekschuld niet dekt. 

In 2024 stijgt de NHG-limiet van €405.000 naar €435.000, met een verdere verhoging tot €461.100 voor financiering van energiebesparende maatregelen, waarmee de NHG een groter aantal woningkopers blijft ondersteunen.

Met de toename van de NHG-grens en de focus op duurzame woningen is het bijzonder belangrijk om te zorgen voor een adequate opstalverzekering, die de structurele aspecten van je huis beschermt tegen mogelijke schades.

Veranderingen in de WOZ-waarde 

Jaarlijks stelt de gemeente de WOZ-waarde van huizen vast, en na recente prijsdalingen wordt begin 2024 een gematigde WOZ-stijging van 2 tot 4 procent verwacht. Hoewel dit tot hogere belastingen kan leiden vanwege de koppeling van WOZ-waarde aan het eigenwoningforfait, OZB en erf- en schenkbelasting, biedt het ook kansen om te onderhandelen over lagere hypotheekrentes.

Andere studieschuld benadering

De recente stijging van de rente op studieschulden veroorzaakte veel onrust onder (oud)studenten en starters. Toch is er hoop: vanaf 1 januari is er een significante verandering in hoe hypotheekverstrekkers studieschulden beoordelen bij het vaststellen van de maximale hypotheek. 

Waar voorheen het initiële leenbedrag leidend was, ook als er al afbetalingen waren gedaan, wordt nu de werkelijke maandelijkse last – het bedrag dat maandelijks aan DUO wordt betaald voor de studieschuld – in acht genomen. Deze aanpassing maakt het extra aantrekkelijk om versneld af te lossen als je overweegt een hypotheek aan te vragen terwijl je nog een studieschuld hebt.

Aanpassingen overdrachtsbelasting

Starters krijgen in 2024 een extra steuntje in de rug met de verhoging van de drempel voor de starters vrijstelling van overdrachtsbelasting naar €510.000, een flinke sprong vanaf de eerdere €440.000. Onder bepaalde voorwaarden, zoals een leeftijdsgrens van 35 jaar en het voor de eerste keer gebruikmaken van deze vrijstelling, kun je bij de aankoop van een woning de overdrachtsbelasting eenmalig ontwijken.

Meer lenen voor alleenstaanden

Vanaf 2024 zal het voor alleenstaanden met een minimaal inkomen van €28.000 mogelijk zijn om meer te lenen dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen. De exacte verhoging is per situatie anders en vraag dit ook altijd na.

Welke verzekering heb ik nodig bij het kopen van een huis?

Stel jij wilt een huis kopen in 2024. Om een hypotheek te krijgen verplichten ze vaak dat jij een opstalverzekering afsluit. De juiste verzekeringen voor jouw koophuis kies je op basis van persoonlijke voorkeuren en je financiële situatie. Neem bijvoorbeeld de opstalverzekering. Met een opstalverzekering is je huis en de spullen die vastzitten in en aan het huis verzekerd tegen schade. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Dan heb je nog een inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker je al je persoonlijke eigendommen tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, waterschade en inbraak. 

Woonverzekering vergelijken

Naast het begrijpen van de marktveranderingen, is het verzekeren van je woning een belangrijke stap bij de aankoop van een huis. Het vergelijken van woonverzekeringen zorgt ervoor dat je niet alleen de beste dekking vindt, maar ook de meest kosteneffectieve oplossing voor jouw situatie. We hebben daarom een speciale tool via onze pagina woonverzekering vergelijken waar jij kunt kijken welke woonverzekering het beste bij jou past.