De laatste tijd krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met onstuimige weersomstandigheden. Storm Ciara en Dennis raasde afgelopen periode al over ons land heen en veroorzaakte meer dan 150 miljoen euro schade. De kosten aan je huis kunnen hoog oplopen door bijvoorbeeld omvallende bomen, vallende dakpannen en omvallende schuttingen. Ook binnenshuis zijn er regelmatig schademeldingen als gevolg van noodweer. Denk aan waterschade zoals lekkages en ondergelopen kelders.
Sommige van deze schadegevallen kun je helaas niet voorkomen. Dan is het goed om te weten hoe je bent verzekerd. In dit artikel lees je wanneer, wat en hoe je schade door storm vergoed kan krijgen.
Wat wordt als stormschade gezien?
Allereerst is het goed om te weten wanneer er officieel sprake is van een storm. Bij het KNMI wordt van storm gesproken bij een windkracht van 9 en hoger. Verzekeraars houden een windkracht van 7 of hoger aan. Vanaf windkracht 7 wordt stormschade dus vergoed.
Wat dekt een woonverzekering bij stormschade?
Een woonverzekering dekt de kosten die voortkomen uit schade wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. De woonverzekering is een overkoepelende naam voor de inboedelverzekering én opstalverzekering. Sommige schades worden vanuit de inboedelverzekering vergoed, terwijl andere schadegevallen door de opstalverzekering worden vergoed.
Vergoeding inboedelverzekering
Stormschade aan losse spullen in én rondom de woning wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering. Losstaande spullen in de tuin, zoals een tuinset, barbecue of parasol vallen dus onder de inboedelverzekering . Op de volgende pagina kun je dekkingsvoorwaarden en premie voor een losse inboedelverzekering vergelijken.
Vergoeding opstalverzekering
De opstalverzekering biedt een dekking voor stormschade aan de woning en alles wat vast zit aan het huis, zoals het dak, de leidingen en de schutting. Op de volgende pagina kun je dekkingsvoorwaarden en premie voor een losse opstalverzekering vergelijken.
Eigen risico bij stormschade
Bij stormschade wordt door de meeste verzekeraars hoger eigen risico dan voor andere schades. Dit eigen risico ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. De exacte hoogte kun je terugvinden in de polisvoorwaarde of verkeringskaart van de verzekeraar.
Stormschade claimen
Als je stormschade hebt opgelopen, dan is het ontzettend belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Neem dus direct contact op met je verzekeraar en ruim de schade niet direct op. De kans is groot dat de verzekeraar een schade expert stuurt. Deze expert moet de schade namelijk goed kunnen opnemen. Neem vooral ook voldoende foto’s van alle schade. Foto’s van de stormschade voorkomt onenigheid en kunnen hierbij dienen als bewijsmateriaal.
Voorkom verassingen
Voorkom verrassingen: gebruik een verloren uurtje dit weekend om via internet de verzekeringskaart of poliskaart van je huidige woonverzekering op te zoeken. Zo weet je direct wat wel en niet gedekt is. Heb je nog geen inboedel- of opstalverzekering of wil je een lagere premie?