Optimaal profiteren van je woonverzekering bij schade

twee verzekerde losstaande woningen

Bij schade aan je huis is het belangrijk om te weten hoe je je woonverzekering kunt gebruiken om er het maximale uit te halen. Om een schadeclaim in te dienen, moet je eerst weten welke gevallen je woonverzekering dekt. Als je een allrisk woonverzekering hebt, worden bijna alle soorten schade aan je bezittingen en huis gedekt, tenzij dit specifiek is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Het voordeel van een allrisk verzekering is dat het zelfs schade dekt die veroorzaakt wordt door je eigen onoplettendheid, zoals het laten vallen van je telefoon of omstoten van een vaas. Als je geen allrisk woonverzekering hebt, worden alleen de schades gedekt die in de polis worden vermeld, zoals brand en inbraak, en sommige vormen van waterschade.

Het is tevens van belang om te weten dat er vaak een maximale vergoeding is vastgesteld voor kostbare bezittingen zoals sieraden, elektronica en kunst. Je hebt echter de optie om de vergoeding voor deze categorieën te verhogen. Niet alle situaties geven automatisch recht op vergoeding, zoals diefstal of beschadiging van eigendommen buitenhuis of schade tijdens tijdelijke verhuur van je woning. In zulke gevallen kan het raadzaam zijn om een woonverzekering af te sluiten.

Wat te doen bij schade door inbraak?

Wanneer inbrekers je kasten en lades doorzocht hebben, is het essentieel om de situatie onaangeroerd te laten zodat de politie sporen kan onderzoeken. Maak foto’s van de situatie, inclusief eventuele schade aan je huis. Als je digitale beveiligingscamera’s of slimme deurbellen hebt, deel dan deze beelden met de politie als bewijsmateriaal.

Informeer je verzekeringsmaatschappij over de inbraak. Dit kan meestal telefonisch, via de website of via een app. Vul het schadeformulier nauwkeurig in, inclusief informatie over gestolen items en de omvang van de schade. Verzamel bewijsmateriaal zoals aankoopbonnen en facturen. In geval van grote schade kan een expert van de verzekering langskomen om de omvang van de schade en de vergoeding vast te leggen.

Reparatie van de opgelopen schade

Je verzekeringsmaatschappij kan een vergoeding aanbieden voor de reparatie van schade. In bepaalde gevallen kun je gebruikmaken van een reparateur die samenwerkt met je verzekeraar, waarbij de verzekeraar de kosten rechtstreeks aan de reparateur betaalt. Als je ervoor kiest om je eigen reparateur in te schakelen, zorg er dan voor dat je de vereiste procedures volgt, zoals het laten beoordelen van een offerte voordat je de reparatie uitvoert.

Wat te doen bij brandschade?

Als de brandweer betrokken is bij het bestrijden van de brand, wordt de brand meestal automatisch gemeld bij de verzekeringsmaatschappij. Neem echter ook zelf contact op met je verzekeraar. Bij grote branden kunnen verschillende vormen van vergoeding mogelijk zijn, zoals schade aan je huis, inboedel, tijdelijke huisvesting en een voorschot voor kleding en persoonlijke spullen.

Bij brandschade is het van groot belang dat je een lijst van belangrijke bezittingen op een veilige plek bewaart. Het is handig om een lijst met items, serienummers, aankoopbonnen en foto’s in de cloud op te slaan.

Wat moet je doen bij waterschade?

Waterschade wordt meestal gedekt door de woonverzekeringen, met enkele uitzonderingen. Schade veroorzaakt door nalatigheid, zoals het open laten staan van een raam waardoor regenwater binnenkomt, wordt doorgaans niet vergoed. Meld waterschade bij je verzekeraar en laat een inspecteur de schade beoordelen en de oorzaak ervan onderzoeken. Op basis van deze inspectie bepaalt de verzekeraar de vergoeding.

Te weinig vergoeding? Schakel een contra-expert in

Als je denkt dat het schadebedrag dat je verzekeringsmaatschappij heeft vastgesteld te laag is, kun je overwegen om een onafhankelijke contra-expert in te schakelen om namens jou de schade te laten vaststellen. In veel gevallen dekken verzekeraars de kosten van de contra-expert, maar dit varieert per polisvoorwaarden.

Oei, een eigen foutje… En nu?

Als je een allrisk verzekering hebt, kun je schade die je zelf hebt veroorzaakt vaak claimen bij je inboedelverzekering, tenzij dit specifiek is uitgesloten in de polisvoorwaarden, zoals in geval van roekeloosheid of opzet. Als je geen allrisk verzekering hebt, controleer dan of de schade onder de dekking valt, aangezien de dekking kan variëren tussen verschillende verzekeraars. Het is belangrijk om een goede woon-, opstal- of inboedelverzekering af te sluiten. Met de juiste verzekeraar en polis ben jij goed gedekt tegen vervelende en onverwachte ongevallen in en aan het huis.