Een woonverzekering, hoe zit dat?

woonverzekering

Ruim 85% van de koophuiseigenaren hebben een woonverzekering afgesloten. Met een woonverzekering ben je verzekerd voor alles wat zich in jouw huis bevind. Denk hierbij aan de keuken, de vloer maar bijvoorbeeld ook een televisie. Een woonverzekering is onder te verdelen in 2 soorten verzekeringen. Hieronder vind je meer informatie over het verzekeren van je woning.

Wat is een woonverzekering?

Wanneer je een woonverzekering hebt afgesloten, ben je verzekerd voor alles wat er zich, zowel los als vast, in jouw huis bevind. Een woonverzekering is namelijk een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Echter dekt een woonverzekering niet alles. Hieronder lees je uitgebreid wat een woonverzekering wél en niet dekt.

  • Wat dekt een woonverzekering wél?

Een woonverzekering dekt schade waar jij zelf niks aan kunt doen. Hierbij kun je denken aan onder andere stormschade, blikseminslag, brand of ontploffing, diefstal, inbraak, waterschade en vandalisme. Op deze soorten schade heb jij zelf geen invloed waardoor deze kosten wél gedekt worden.

  • Wat dekt een woonverzekering niet?

Schade die door jou of jouw huisgenoten zelf is aangericht, worden niet gedekt door een woonverzekering. Dit geldt zowel voor schade dat express is aangericht, als voor schade dat per ongeluk is veroorzaakt. Ook extreme schades, zoals schade door oorlog op een natuurramp, worden niet door een woonverzekering gedekt. Bij het ontstaan van slijtage en het verzakken van de woning, kan een woonverzekering helaas niets voor je betekenen.

  • All-risk woonverzekering

Schade door jezelf of je huisgenoten wordt echter wél gedekt wanneer je een all-risk woonverzekering hebt afgesloten. Wanneer je per ongeluk schade aanricht bij iemand anders thuis, worden deze kosten niet vergoedt door een woonverzekering. Hiervoor zul je een aansprakelijkheidsverzekering voor moeten hebben afgesloten.

  • Woonverzekeringen vergelijken

Wanneer je besluit om een woonverzekering af te sluiten, is het verstandig dat deze verzekering goed bij jou past. Je wilt jouw woning natuurlijk niet tegen een te laag bedrag verzekeren. Hier kun je makkelijk en snel de beste woonverzekeringen vergelijken.

Soorten woonverzekeringen

Zoals eerder benoemd, bestaat een woonverzekering uit twee verschillende verzekeringen: een inboedel- en een opstalverzekering. Je kunt ervoor kiezen om enkel een inboedelverzekering of enkel een opstalverzekering af te sluiten. Ook is het mogelijk om deze twee verzekeringen te combineren, in dat geval noem je het een woonverzekering. Hieronder lees je meer informatie over de inboedel- en opstalverzekering.

  • Inboedelverzekering

Onder je inboedel vallen alle losse spullen die je hebt en bij je huishouden horen. Een inboedelverzekering geldt dus voor alle losstaande spullen in jouw huis. Denk hierbij aan een televisie, schilderijen, tafels etc. Om je inboedel zo goed mogelijk te verzekeren, moet je de geschatte waarde van je inboedel opgeven. Verzekeraars hanteren vaak een maximum bedrag dat je kunt verzekeren als waarde van je inboedel.

Om de waarde van je inboedel te bepalen kun je gebruik maken van de inboedelwaardemeter van je verzekeraar. Hierbij krijg je bij vrijwel alle verzekeraars garantie tegen onderverzekering. Hierdoor kun je je dus nooit voor een te laag bedrag laten verzekeren.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het dus belangrijk dat je op een aantal dingen let. Het is verstandig om deze inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hier kun je eenvoudig en snel de beste inboedelverzekeringen vergelijken. Bij het vergelijken van inboedelverzekeringen spelen jouw gezinssituatie en type woning een grote rol op de hoogte van de maandelijkse premie.

  • Opstalverzekering

Een opstalverzekering is speciaal voor alles wat er aan het huis vast zit, het dekt dus de schade aan je huis. Denk hierbij aan het dak, de keuken, het toilet etc. Een ander woord voor opstalverzekering is een woonhuisverzekering. Met een opstalverzekering ben je verzekerd als je haar beschadigd raakt door iets waar je zelfs niets aan kunt doen, zoals schade door brand of storm.

Zoals eerder al benoemd, wordt niet alles wat vast zit aan het huis gedekt. Wanneer het huis schade oploopt door bijvoorbeeld een aardbeving of oorlog, wordt deze schade niet gedekt.

Het afsluiten van een opstalverzekering is dus zeer verstandig. Bij het afsluiten van zo’n verzekering moet je op een aantal dingen letten. Allereerst speelt jouw gezinssamenstelling een rol in de hoogte van de maandelijkse premie. Wanneer je samenwoont met kinderen betaal je maandelijks een stuk meer in vergelijking met wanneer je slechts in je eentje woont. Om een passende opstalverzekering af te sluiten is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Hier kun je eenvoudig en objectief de beste opstalverzekeringen vergelijken. Op deze manier kom je nooit voor financiële verrassingen te staan.