Woonverzekeringen voor huurders: Alles wat je moet weten!

Huis ter illustratie

Of je nu een huis huurt of koopt, het kan verstandig zijn om een woonverzekering af te sluiten. Hierbij kun je kiezen uit verschillende twee soorten verzekeringen, een Opstalverzekering en/of een Inboedelverzekering Als huurder van een woning is vooral de Inboedelverzekering van belang, terwijl de Opstalverzekering minder relevant is. Hieronder lees je waarom dit zo is.

 

Opstalverzekering bij een huurhuis

Een opstalverzekering is bedoeld om de vaste elementen van je woning te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen, zoals brand, waterschade en stormschade. Als je een huis bezit, is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Als je echter een woning huurt, ligt de verantwoordelijkheid voor de opstalverzekering meestal bij de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Toch kan het verstandig zijn om dit even te controleren met de huurbaas om eventuele misverstanden te voorkomen. Mocht er schade optreden aan de vaste delen van de woning waarvoor de verhuurder of VvE verantwoordelijk is, dan zal de opstalverzekering deze kosten dekken.

Inboedelverzekering

Wanneer je een huurwoning hebt, is het belangrijk om zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Dit wordt namelijk niet geregeld door de huurbaas of Vereniging van Eigenaren, in tegenstelling tot de opstalverzekering. Een inboedelverzekering biedt namelijk bescherming voor al je verplaatsbare spullen in huis, zoals meubels, elektronische apparaten zoals laptops en televisies, en waardevolle sieraden. De dekking van een inboedelverzekering dekt over het algemeen schade door:

  • Brand, storm, bliksem, neerslag, lekkage en diefstal
  • Hak- en breekwerk bij het opsporen van een lekkage
  • Het vervangen van sloten na diefstal van sleutels
  • Vervangende woonruimte indien noodzakelijk

Op zoek naar een inboedelverzekering, maar kom je er niet uit welke het beste bij jouw behoeften past? Ga dan snel naar onze pagina inboedelverzekering vergelijken en vind direct de beste voor jou!

Woning verzekeren

Ben jij één van de gelukkige die in deze moeilijke tijd toch een huurwoning heeft weten te bemachtigen? Let er dan op dat je jouw huurhuis goed verzekert. Als huurder van een woning is het verstandig om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten. Deze woonverzekeringen kun je afsluiten bij verschillende verzekeraars. Tussen deze verzekeraars zit er verschil in voorwaarden, dekking en premie. Om een woonverzekering af te sluiten die goed bij jou past, kun je hier alle woonverzekeringen vergelijken.